Beskrivelse af hvordan 3i1, 5i1, allinone sæbe virker og indstilles korrekt for ordentlig vaskeresultat
Den rigtige indstilling af classic / all in one eller 3i1 tabs
Selv om din opvaskemaskine er udstyret med den nyeste tørreteknologi, kan den få brug for hjælp til tørringen. Her kommer afspændingsmiddel ind i billedet. Afspændingsmiddel sænker overfladespændingen på servicet, og vanddråberne breder sig mere ud og vil derved tørres og drænes hurtigere. Ofte skal dette indstilles i maskinens elektronik (se brugsvejledning)
Det er meget vigtigt at du har indstillet maskinen til enten 3i1 eller classic (se brugsvejledning). En forkert indstilling gør at maskinen ikke vasker ordentlig og i nogle tilfælde kan den ikke tørre.
Sidst er det vigtigt at der er påfyldt salt.uden salt påfyldt vil din maskine blive din maskine hvid af kalk inden i (afkalkning er så nødvendig da kalk ikke kan fjerne sig selv)
Vi ser ofte at afløbet er monteret forkert – se i brugermanualen om korrekt installation, ofte skal din slange fastgøres helt oppe under vasken for at sikre at der ikke er tilbageløb.
Ved vask med 3i1 skal du IKKE tilføre afspændingsmiddel. Men altid påfyld salt
Vi anbefaler et classic produkt (taps eller pulver) og brug af afspændingsmiddel for bedste resultat.
Vaskeprogrammet er for kort eller for koldt
Mange opvasketabs har brug for en vis temperatur (står på de fleste pakker), eller at programmet har en vis længde. Ofte bliver korte og ECO programmer ikke varmere end 40 grader. Meget sæbe virker først fra 45 eller 50.
Du vasker meget plastic-service
Vasker du meget plastic-service op, kan det påvirke tørringen. Du har sikkert også lagt mærke til, at det tit er plastic-servicet, der ikke bliver helt tørt. Plastic holder ikke nær så godt på varmen som glas, og det har betydning, fordi tørringen fungerer ved opvarmning. Til sidst i vaskeprocessen varmer opvaskemaskinen vandet op til en høj temperatur – ofte op imod 60-70 grader. Dermed varmes servicet også op, og fordi indersiden af opvaskemaskinen har en lavere temperatur end servicet, kondenserer vandet i maskinen og sætter sig på indersiden af maskinen frem for på servicet.
Hvis du bruger opvaskepulver
Opvaskepulver har den fordel, at du kan dosere det efter vandets hårdhed (hårdt vand kræver mere sæbe), og hvor snavset dit service er. Ulempen ved vaskepulveret er, at det lettere kan give problemer med sæberester. Her ser du de typiske årsager, hvis du finder sæberester i kammeret til opvaskemiddel eller i bunden af opvaskemaskinen.
Du bruger for meget opvaskepulver
Overdoserer du vaskepulveret, kan maskinen have svært ved at opløse det hele. Husk at læse anvisningerne på pakken med vaskepulver og tænk over vandets hårdhed - bor du i et område med blødt vand, skal du måske bruge lidt mindre pulver, end producenten anbefaler.
Opvaske pulveret er klumpet eller for gammelt
Også klumpet opvaskepulver kan give opvaskemaskinen vanskeligheder, især hvis vaskepulveret har stået i skabet lidt for længe. Resultatet bliver, at klumperne ligger tilbage i beholderen, selv efter maskinen er færdig med at vaske op.
Hvis du bruger "almindelige" opvasketabs
Opvasketabs er generelt lettere at bruge end opvaskepulver – i med en enkelt tab, og så er opvasken i gang. Alligevel sker det en gang imellem, at der ligger en uopløst opvasketab tilbage, når du åbner opvaskemaskinen efter opvasken. Det kan skyldes flere forskellige ting:
Generelle problemer
Nogle problemer kan opstå, uanset om du bruger opvaskepulver eller holder dig til opvasketabs. Men også dem er der heldigvis råd for.
Spulearmene er tilstoppede eller blokerede
En klassisk fejl er blokering af spulearmene, så de ikke kan dreje rundt. Det skyldes tit store ting i bunden af opvaskemaskinen som f.eks. gryder og skærebrætter. Det kan også være ting, der er faldet ned gennem kurven i toppen – f.eks. en ske, der forhindrer spulearmen i at rotere. De fleste opvaskemaskiner er kammeret til opvaskemiddel placeret øverst på lågen. Du skal derfor være opmærksom på, at du ikke blokerer kammeret med en tallerken eller et skærebræt - opvaskemidlet skal kunne strømme frit, når det er opløst.
Dyserne i spulearmen kan også trænge til at blive rengjort. Er de tilstoppede, kan vandet ikke komme ud med kraft nok til at vaske optimalt.
Du bruger opvaskemiddel af dårlig kvalitet
Det kan simpelthen også være dit opvaskepulver eller dine opvasketabs, den er gal med. Hvis alt andet fejler, kan du prøve at skifte mærke og se, om det hjælper.